Stress

We ervaren allemaal wel eens stress. En dat is maar goed ook.
(Acute) stress is een gezonde vorm van stress; een natuurlijke reactie op waargenomen gevaar. Het stelt je in staat snel en alert te reageren. Het is een belangrijk overlevingsmechanisme. Het fungeert als een soort noodrem van het lichaam.
Er worden dan stresshormonen aangemaakt en dat is in feite een gezonde reactie op een ongezonde situatie en/of ineffectieve manier van denken. Stress dwingt je om rustiger aan te doen en beschermt je tegen ergere dingen. Het is een signaal dat er iets in je leven moet veranderen. Op deze wijze kun je het zien als groeipijn.

Als je jouw stress-signalen negeert, geen herstelmomenten neemt en toch door blijft gaan, ontstaat er chronische stress en voor je het weet zit je in een burn-out. Dan ben je letterlijk opgebrand en duurt het relatief lang voordat herstel zich weer aandient. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

Uit onderzoek blijkt dat maar een kwart van de mensen die aangeeft stress te hebben, actief probeert om de situatie te veranderen. De belangrijkste reden voor de overige driekwart om er niets aan te doen is dat zij denken dat stress vanzelf wel weer overgaat.
Niets is minder waar…

Belangrijk bij stressvermindering is om je bewust te worden dát er stress is. Vaak heb je het niet eens in de gaten. De vroege signalen van chronische stress zijn namelijk subtiel en kunnen bij elk persoon verschillend zijn.
Verder is het van belang om zicht te krijgen op de factoren die jouw stress veroorzaken. Wat maakt dat jij ervaart dat er meer van jou gevraagd wordt (draaglast) dan jij aankan (draagkracht)?
Verandering van de situatie kan een oplossing zijn. Soms heb je echter geen invloed op een situatie zelf maar veelal wél op de manier waarop je met die situatie om kunt (leren) gaan.

"Ontspanning is wie je bent, stress is wie je denkt te moeten zijn"

Gevolgen van stress
Door langdurige overbelasting en stress ontstaan er allerlei klachten; mensen raken ernstig vermoeid, er is verandering in gedrag , in stemming en emoties (bv huilbuien, geen ‘nee’ kunnen zeggen, uitstelgedrag). Organen gaan disfunctioneren en de hormoonhuishouding raakt uit balans. Dit alles als gevolg van een continue aanmaak van stresshormonen.

Voortdurende stress doet een aanslag op je immuunsysteem. Er ontstaan zgn. laaggradige ontstekingen in je lichaam; ze zijn aanvankelijk zo licht dat je het niet als acuut probleem ervaart. Maar neemt de stress toe en duurt deze langer dan nemen de ontstekingen eveneens toe en ontstaat op de langere termijn wel allerlei misère: o.a. depressieve klachten, angststoornissen, hart/vaatklachten, maag/darmproblemen, alzheimer, parkinson, moeheid, lusteloosheid, hoofdpijn, slecht slapen, rugpijn, kort lontje, concentratieproblemen en nog veel meer.

Langdurige stress leidt eveneens tot een hoger verbruik van voedingsstoffen. Zo kan het bepaalde voorraden van vitaminen en mineralen behoorlijk uitputten.

Langdurige stress heeft verder grote gevolgen voor de aanmaak van je zogenaamde gelukshormonen. Dit zijn stoffen in je lichaam die je krachtig, blij, kalm en tevreden laten voelen. Deze gelukshormonen worden aangemaakt uit voedingsstoffen. Wanneer er chronische stress is dan worden echter alle voedingsstoffen verbruikt door de stress.

Door voedingstoffen aan te vullen kun je dus stress verminderen, stressbestendiger worden en nieuwe gelukshormonen aanmaken, waardoor je je niet alleen veel beter gaat voelen, je kunt letterlijk de reis van stress naar geluk maken!
Hoe hoger de stress, hoe meer tekorten in voedingsstoffen.

Stress zit dan ook niet slechts ‘tussen je oren’.
Het is een samenspel van fysiologische, emotionele en mentale processen.
Het goede nieuws is dat je deze processen kunt beïnvloeden!

VITALK ondersteunt jou hierin middels:

Bewustwording

  • Het in kaart brengen van de mate van stress en de stress-factoren.
  • Wat is stress? Wat doet het met jou?
  • Het opsporen van een tekort aan gelukshormonen.
  • Inzicht krijgen in je fysieke gezondheid; o.a. de gezondheid van je bloedvaten, celmembraan en vetzuren (omega3 en omega6).
    Door middel van concrete metingen en vragenlijsten.

Het verminderen van stress

  • Leren ontspannen
  • Beter omgaan met jouw gedachten, emoties en gedrag
  • Aanvulling in natuurlijke voedingsstoffen.

Het herstellen van de hormoonbalans

  • Het stimuleren van de productie van gelukshormonen, vooral met natuurlijke voedingsstoffen

Stress hanteren

  • Verankering in het beter leren omgaan met jouw gedachten, emoties en gedrag.
  • Leefstijl verbeteren; vooral gezonder eten, meer bewegen, meer rust.

Weet jij hoeveel stress je hebt?
Weet jij wat jouw stressoorzaken zijn?
Weet jij welke klachten van jou veroorzaakt worden door stress?
Weet jij hoe het staat met jouw stress- en gelukshormonen?

Hoe wil jij werken aan jouw stress?

VITALK ondersteunt jou in de stappen naar jouw gewenste resultaat;
Minder stress en meer geluk, meer energie, meer rust, meer focus, meer zelfvertrouwen

Hoe herken je of je te veel stress hebt?
Door te luisteren naar je lichaam en te testen!

Voor meer informatie, neem contact op.